Відділ освіти, молоді та спорту Тульчинської міської ради
Міністерство освіти
і науки України
 

Офіційний веб-сайт системи Безоплатної правової допомоги

Дата: 09.12.2020 14:50
Кількість переглядів: 157

УКРАЇНА

Міністерство освіти і науки

ДЕПАРТАМЕНТ  освіти  і  науки

Вінницької обласної державної адміністрації

вул. М. Оводова, 33, м. Вінниця, 21100,  тел. 61-16-69,  факс 53-15-02, e-mail: upr_osvit@vin.gov.ua код за ЄДРПОУ 02141271

 

 

_24_02_2020_№_1454_

 

На №__________________

 

Керівникам органів управління

освітою райдержадміністрацій, міських рад та ОТГ

 

 

Департамент освіти і науки облдержадміністрації, на виконання листа Міністерства освіти і науки України від 18.02.2020 №1/9-94 «Про виконання Державної соціальної програми «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини до 2021 року», інформує, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 30.05.2018 № 453 Міністерство освіти і науки України, органи управління освітою та заклади освіти реалізують завдання, визначені у Державній соціальній програмі «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини» на період до 2021року» щодо послідовної імплементації положень конвенції ООН про права дитини, розбудови ефективної системи забезпечення прав дитини нарівні територіальної громади в умовах децентралізації, створення дружнього до дітей середовища відповідно до міжнародних стандартів та пріоритетів Стратегії Ради Європи з прав дитини (2016–2021) (режим доступу: https://www.kmu.gov.ua/ua/npas/pro-zatverdzhennya-derzhavnoyi-socialnoyi-programi-nacionalnij-plan-dij-shodo-realizaciyi-konvenciyi-oon-pro-prava-ditini-na-period-do-2021-roku.)

Серед завдань Національного плану, особливе місце належить створенню ефективного, доступного та доброзичливого освітнього середовища, спрямованого на розвиток дитини, її талантів, розумових і фізичних здібностей.

Інформація, що надійшла до Міністерства свідчить, що у 2019 році органи управління освітою, заклади освіти значну увагу приділяли захисту прав дитини, створенню безпечного освітнього середовища, зниженню рівня насильства та конфліктності серед учасників освітнього процесу, налагодження конструктивної соціальної законослухняної поведінки підлітків.

Так, фахівці психологічної служби розглянули 29 922 заяви від батьків щодо протидії булінгу (цькуванню), від педагогічних працівників – 24 276 заяв, від дітей – 27 599 заяв, створено 635 служб порозуміння; 1160 практичних психологів пройшли навчання; проведено 8 356 тренінгів (медіацій/кіл) та надано 90 918 послуг для здобувачів освіти.

Водночас продовжують надходити звернення від учасників освітнього процесу щодо порушення прав дитини, зокрема щодо випадків насильства. Окрім того, за даними ООН від 1 до 3 млн дітей в Україні стають свідками або жертвами домашнього насильства.

Інформуємо, що держава гарантує кожному громадянину право на отримання безоплатної правової допомоги. Для отримання такої допомоги варто зателефонувати за номером Єдиного контакт-центру 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів). Діти мають право безоплатно отримати послуги адвоката (складання заяв, представництво в суді).

Просимо розмістити на сайтах органів управління освітою та закладів освіти банер з гіперпосиланням на офіційний веб-сайт системи Безоплатної правової допомоги (https://legalaid.gov.ua/).  Банери для розміщення знаходяться за посиланням: http://bit.do/legalaid.Карпе

Просимо розмістити в доступному місці:

  • контактну інформацію про керівників або педагогічних працівників закладу освіти, до яких, відповідно до посадових обов’язків, можуть звертатися учасники освітнього процесу для оперативного вирішення питань, що стосуються збереження життя чи здоров’я, а також захисту прав та інтересів дитини;
  • номер телефону 1547 Урядової гарячої лінії з попередження домашнього насильства;
  • телефонні номери Національної дитячої “гарячої“ лінії 0 800 500 225 або 116 111 (для дзвінків з мобільного).

Обізнаність учасників освітнього процесу про вказану вище можливість в результаті призведе до зменшення кількості випадків, коли через свою необізнаність людина, яка опинилась у складній життєвій ситуації, обирає помилкову модель поведінки і лише погіршує своє становище.

Наразі акцентуємо увагу на безумовному виконанні Державної соціальної програми «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини» на період до 2021року».

Просимо щороку до 10 грудня надсилати інформацію про виконання Національного плану для моніторингу та узагальнення діяльності органів та закладів освіти в частині захисту прав дитини (лист від 22.03.2019 №1207) відділу інклюзивної, спеціальної освіти та виховної роботи (Лісогурська Т.І.) на електронну адресу lisati@vin-osvita.gov.ua.

 

 

Заступник директора Департаменту

освіти  науки облдержадміністрації                                Олена ЧОРНА

 

 

 

Лісогурська

Коньшина

61-03-52

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень