Відділ освіти, молоді та спорту Тульчинської міської ради
Міністерство освіти
і науки України
 

МОН ТА МКІП АНОНСУВАЛИ ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ УРОК З МЕДІАГРАМОТНОСТІ

Дата: 18.02.2022 09:48
Кількість переглядів: 156

Національний проєкт з медіаграмотності “Фільтр” Міністерства культури та інформаційної політики спільно з Міністерством освіти і науки оголосили проведення першого Всеукраїнського уроку з медіаграмотності 17 та 18 лютого 2022 року в усіх закладах загальної середньої освіти України. Урок анонсували  17 лютого під час пресконференції.

Ця ініціатива стала частиною невідкладних заходів з консолідації українського суспільства, що були затверджені Указом Президента та постановою Уряду до Дня Єднання від 14 лютого.

“Проведення такого уроку – це історична подія для нашої країни. Урок не просто символічний. Інформаційні атаки з боку РФ відбуваються щодня, а саме медіаграмотність – це одна з найважливіших навичок для запобігання поширенню таких маніпуляцій та фейків”, – зазначив Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України.

Урок з медіаграмотності покликаний привернути увагу молодого покоління до розвитку критичного мислення. Під час уроку вчителі разом зі школярами зможуть проговорити різноманітні способи розпізнавання фейків, види маніпуляцій в мережі та розглянути процеси створення новин.

“Для Міністерства освіти і науки України це – знакова подія, яка започатковує зараз нову традицію. В часи відкритого доступу до інформації медіаграмотність – це не тільки навичка орієнтації в медіапросторі. Її мета – виховати в дитині критичне мислення, щоб вона змогла і сама навчитися, і в разі потреби іноді й своїм батькам підказати, як користуватися інформацією”, – наголосив Євген Баженков, директор Державної наукової установи “Інститут модернізації змісту освіти”.

Під час пресконференції учасники поділилися корисними ресурсами для проведення уроку, основними підходами в роботі з дітьми, а також розповіли, як викладати медіаграмотність для дітей так, щоб це було максимально корисно та цікаво.

Усім школам було запропоновано скористатися навчальними матеріалами з медіаграмотності з онлайн-платформи національного проєкту з медіаграмотності “Фільтр” – filter.mkip.gov.ua.

Найпопулярнішими з-поміж матеріалів є:

тулкіт Фейк ≠ факт – містить готові презентації з прикладами та поясненнями для вчителів, а також практичні вправи з розпізнавання фейків, пропаганди та походження джерел інформації;
навчально-методичні матеріали «Інфомедійна грамотність на уроках української мови» для 8-9 класів, вправи з яких спрямовані на розвиток в учнів навичок критичного сприйняття інформації;
набір для класної та позакласної роботи «Як аналізувати медіа критично», що включає універсальні роздаткові картки, які  допоможуть розвивати навички критичного сприйняття інформації;
книга з медіаграмотності «Ніта. Ховайтесь, фейки світу», рекомендована для роботи з маленькою аудиторією.

 

За матеріалами сайту МОН України


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень