Відділ освіти, молоді та спорту Тульчинської міської ради
Міністерство освіти
і науки України
 

Шевченко- наш сучасник

Дата: 08.03.2023 09:04
Кількість переглядів: 64

Напровесні щорічно відзначаємо потужню дату для кожного українця. Це народження Тараса Григоровича Шевченка.
У освітніх закладах Тульчинської громади розпочався тиждень, приурочений 209 річниці від дня народження Т.Шевченка, під гаслом «Т.Шевченко – основоположник сучасної літературної мови» на тему «Мова має значення. Ми – суперові мовознавці».
7 березня 2023р. відбулася літературно-мовно-театралізована гостина на базі Шура-Копіївського ліцею. Соловей Н. (фахівець «ТЦПРПП») представила Шевченка як мовознавця, навела цікаві факти, що стосувалися мови творів Кобзаря, зокрема говорилося про неологізми поета. Так,слова «високочолий», «фортеця», «чимчикувати» та інш. - це новотвори Кобзаря.
Друга частина дійства – це незабутній, неперевершений виступ поетеси, керівника Зразкового дитячого театру «Котигорошко» Любові Маслової. Її поезія надихає, хвилює, заставляє задуматися, особливо лірика про війну. Діти зі сльозами на очах сприймали рядки, які про біль та горе, що принесла клята війна. Задумувалися над почутим, коли читала поезії про Шевченка. Усміхалися (мабуть, згадували своїх рідних), коли звучали вірші про найрідніших.
Третя частина – це розповідь про театр та артистів, учнів міських та приміських освітніх закладів. Діти подивилися виставу «Коза-окупант», створену за мотивами «Коза-дереза». Але як реалії сьогодення вплелися у ніби дитячу казку. А у персонажах можна було впізнати друзів та отих ненависних рашистів. У дитячих очах горів вогник дивовижі, таємничості та водночас тривоги, занепокоєння за долю України. Козу-окупанта вигнали із зайчикової української хати. Добро та справедливість перемогли.
Тому ми віримо ЗСУ, наближаємо Перемогу, тримаємо освітній фронт. Нашу гостину двічі переривав сигнал повітряної тривоги, ми спілкувалися з дітьми і в залі , і в укритті. Але ніхто не здавався.
Учні та вчителі ліцею дякують пані Любові, що вселяє оптимізм, сповідує красу, вчить розрізняти добро і зло, формує справжніх патріотів України.



« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень